Nyitvatartási idő

H - P: 6:00 - 20:00

Ügyfélfogadási idő

H - P: 8:00 - 15:00 

INGYENES nyelvi képzések

SZENT LÁSZLÓ ALMA MATER ALAPÍTVÁNY

adószáma, amire az SZJA 1 %-a utalható:

18516108-1-05

Bsz: 11734107-20122188


 Nagy Lajos Alapítvány

Adószám: 18430512-1-05

 

Fogadóóra időpontok

1290030
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
109
759
1446
1260418
42956
60195
1290030

A török tavaszban jártunk

Erasmus+ Strategies21 pályázat

A török tavaszban jártunk

 

A Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2016 szeptemberében indult Erasmus+ Strategies21 pályázatának 5. projekttalálkozójára került sor 2018. március 3 és 10 között Törökországban, melyen 2 diák, Berecz Antónia és Katyina Boglárka 9.A osztályos tanulók valamint 2 tanár, Barnóczky Lászlóné és Nagyné Szalmási Ildikó vett részt.

A fagyos március 3-i reggel indult 4 fős küldöttségünk Budapestről a kellemes tavaszi hőmérsékletű, virágokkal és pálmafákkal teli Isztambulba, ahol a délutánt sétával töltöttük a gyönyörű mecsetek, török fürdők, Szulejmán palotája és a mindig lüktető város vásári forgatagában, melyet még varázslatosabbá tett a mecsetek hangszórójából felhangzó müenzin éneke. Másnap a Turkish Airlines belföldi járatával tovább repültünk Izmirbe, majd onnan vonattal tovább Törökország belsejébe, Ödemisbe a vendégül látó török középiskola helyszínére.

A  török kollégák színes és változatos programokkal készültek és mivel a találkozó témája a „Kulturális örökségünk” volt a témához hűen a  céljuk az volt, hogy minél több, a környékükön található kulturális örökséget mutassanak meg nekünk. Így meglátogattuk a Világörökség részét jelentő Pamukkale mészkő teraszait és a mellette fekvő ősi görög város Hierapolis romjait, a csodálatos Epheszoszt, mely fénykorában, az 1. században Róma utána második legjelentősebb város volt félmilliós lakosságával. Lenyűgözött bennünket a város színháza, mely több mint 20 ezer fő befogadására volt képes, a város jelképévé vált monumentális könyvtár éppen maradt homlokzata és éreztük a meghatottságot az ókori világ 7 csodája közé sorolt Artemis templom romjai között. Jártunk még Sirince falu kézműves árusai között, a keresztények zarándokhelyén Szűz Mária házában, szedtünk narancsot Birgi narancsfáiról és belegázoltunk a tengerbe Kusadasi tengerpartján.

A résztvevő országok diákjai színvonalas előadásokkal készültek az adott nemzet kulturális örökségéről. A mi diákjaink is egy színes prezentációban, nagy sikerrel mutatták be Magyarország és Mezőkövesd természeti és kulturális értékeit. A résztvevő két magyar diák számára hatalmas élményt jelentett a programban való részvétel, hiszen egyrészt most ültek először repülőgépen és most látták először a tengert, másrészt a külföldi diákokkal és tanárokkal való ismerkedés, a közös fotók, a közös programok révén rengeteg barátot szereztek. Mivel az egész pályázat munkanyelve az angol, így örömmel tapasztaljuk minden résztvevő fiatalnál az angol nyelvi készségek fejlődését.

Fantasztikus egy hetet töltöttünk egy távoli, a miénktől sokban különböző kultúrában, a híres török vendégszeretet élvezve, mely még inkább fokozódott, ahogyan megtudták, hogy Magyarországról érkeztünk. Mi azt tapasztaltunk kint tartózkodásunk alatt, hogy a törökök kedves, békés, tisztelettudó emberek, akik barátként, sőt testvérként üdvözöltek bennünket, magyarokat.

A következő projekttalálkozó 2018 májusában Szardínia szigetén Olaszországban lesz, melyre már megkezdtük a felkészülést.

Nagyné Szalmási Ildikó

 

 fényképek