Nyitvatartási idő

H - P: 6:00 - 20:00

Ügyfélfogadási idő

H - P: 8:00 - 15:00 

INGYENES nyelvi képzések

SZENT LÁSZLÓ ALMA MATER ALAPÍTVÁNY

adószáma, amire az SZJA 1 %-a utalható:

18516108-1-05

Bsz: 11734107-20122188


 Nagy Lajos Alapítvány

Adószám: 18430512-1-05

 

Fogadóóra időpontok

1328822
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
385
179
2727
1322848
9000
72748
1328822

Kár lenne, ha rák lenne 2019.

 

 

XII. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia

 

 

„Tudományos munkám” - 2018.

A Szegedi Tudományegyetem Móra Tehetséggondozó tagozata „Tudományos munkám” címmel fotópályázatot hirdetett meg 10-12. évfolyamos középiskolások számára. A pályázatra 10 darab fotót vártak, amelyek leginkább bemutatják a pályázó tanórán kívüli tudományos tevékenységét a természettudományok, a társadalomtudományok vagy a művészetek témakörében. A pályaműveket 2018. március 12-ig lehetett beküldeni. A szakmai bírálóbizottság Lázár Endre 10.A osztályos tanuló tudományos pályázatát a maximális 30 pontból 29,66 ponttal értékelte, így ezzel első helyezést ért el. Gratulálok, és a további megmérettetésekhez sok sikert kívánok!

Pál Ilona

 

 

Kutatók éjszakája 2017.

Kutatók éjszakája a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán

Országszerte nagyon sok egyetemen, főiskolán és egyéb intézményekben 2017. szeptember 29-én rendezték meg a Kutatók éjszakáját. Mivel a gimnázium után egészségügyi pályára készülök, ezért azzal kapcsolatos programokat választottam. Az Agyaljunk kicsit az agyon! című témakörben három előadást (Mit láthatunk az agyból a modern technikákkal?, Mit tehetünk, ha baj van?, Hogyan működik? Hogyan működünk?) hallgattam meg, melyek mindegyike nagyon érdekes és hasznos volt számomra. Ezeket követően a Gyere, segíts! című programon megismertük az újraélesztést, illetve a legfontosabb életmentő technikákat, a jellegzetes sérüléseket és ellátásuk módjait, sőt műsebet is készítettünk. Az Érzékszervek birodalma című foglalkozáson különböző érzékszerveinkkel kapcsolatos játékos vizsgálatokat, teszteket végeztünk. Nagyon jól éreztem magam, jól szórakoztam, miközben sokat tanultam is.

                                                                                  Tóth Bianka Stella 11.A

 

 

 

 

Állatok Világnapja 2017.

 

 

 

Egészségnap 2017.

„A szellemi és testi egészségért”

Egészségnap a gimnáziumban                                 2017. június 15.

 

Az utolsó tanítási napra a természettudományi és a testnevelés munkaközösség a szellemi és a testi egészség megőrzését szolgáló egészségnapot szervezett a diákok és a kollégák számára.

Ezen a délelőttön 8:00 és 12:00 óra között 11 helyszínen minden osztály részt vett valamilyen programon. A 7., a 8. hatosztályos és a 9. nyelvi előkészítős osztályok, miután Kovács István őrnagy interaktív előadása révén megismerhették a biztonságos közlekedés szabályait, kerékpáros ügyességi versenyen vettek részt. A 9. évfolyamos diákok a régi hagyományokra visszatekintő Gólya atlétikaversenyen mérhették össze erejüket, gyorsaságukat. Kihasználtuk a tanuszoda adta lehetőséget is, ahol a 10. évfolyamos osztályok csapatai játékos sorversenyen „vizeskedtek”. Ugyanebben az időben osztálytársaik két „szárazföldi” csapatot alkotva a különböző tantárgyak kreatív feladatait oldhatták meg az iskola kistornatermében. Mozgásra csábítottuk a 11. évfolyamos tanulókat is, forgószínpadszerűen: Juhász László tanár úr irányításával néptáncot tanulhattak, megnézték a közeli TOP GYN Fitnesztermet, ahol személyi edző vezetésével kipróbálhatták a különböző izomcsoportokat megmozgató gépeket, valamint fantasztikus latin-amerikai hangulatot idéző zenére zumbázhattak a nagytornateremben iskolánk egykori tanítványa, Kaló Annamária vezetésével. Ezen kívül három teremben előadásokat kínáltunk az osztályoknak:

·         a díszteremben Szitta Tamás, a Bükki Nemzeti Park egykori dolgozója A veszélyeztetett állatok aktív védelme Észak-Magyarországon címmel mutatta be, milyen figyelemre méltó eredményeket értek el ezen a területen,

·         ugyanitt az utolsó órában Molnárné Csirmaz Erzsébet, az ÁNTSZ egészségfejlesztő munkatársa a szexuális úton terjedő betegségekről beszélt-beszélgetett a 11. évfolyamos diákokkal;

·         ezekkel párhuzamosan a fizikai előadóban Vargáné Dolniczki Tímea osztályvezető, dietetikus és Vas Mónika egészségfejlesztő munkatárs (ÁNTSZ) a dohányzás és a vízipipa, illetve az energiaitalok és az alkohol élettani hatásaival ismertették meg a 10. évfolyamos tanulókat;

·         a történelmi előadóban olyan diákjaink (Lengyel Lilla és Radványi Júlia 10.A, Sándor Loisz 11.A) mutatták be prezentációikat, akik az Eszterházy Károly Egyetem által kiírt TDK pályázaton szép eredményeket értek el. Témáik között a mese személyiségfejlesztő hatása, a deviancia, a magyar cosplay kultúra szerepeltek.

Az iskola orvosi rendelőjében Molnárné Csirmaz Erzsébet CO-mérést, Tóthné Szalóki Szilvia védőnő vércukor- és vérnyomásmérést végzett a 10.A és a 10.C osztályos tanulóknál.

Remélem, mindenkinek jól telt az utolsó nap az iskolában. Minden közreműködőnek, előadónak, segítőnek, kollégának és diáknak köszönöm a részvételt, és nagyon jó pihenést, feltöltődést kívánok a nyári szünetre.

 

Pál Ilona

Fényképek

 

 

 

 

 

 

 

Madarak és fák napja 2017.

2017. május 10.

A természettudományi munkaközösség és a 10. B osztály néhány tanulója színes plakátokkal és zenés ismeretterjesztő műsorral hívta fel a diákok figyelmét e jeles napra.

 

 

 

 

Természettudományi munkaközösség

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG

 

A munkaközösséget a biológia, kémia, illetve a földrajz tantárgyat tanító kollégák alkotják. A négy állandó tag mellett a vállalt feladatok ellátásába évek óta besegít egy földrajz szakos óraadó kolléganő is.

Tagok:

Kelemen Beáta: biológia – kémia

Molnár János: biológia – fizika – tánc és dráma

Pál Ilona: biológia – földrajz

Vincze Péter: testnevelés – biológia

Vajdovicsné Novák Piroska: földrajz.

Közösségünk azért munkálkodik, hogy a fiatalok megszeressék a természettudományos tárgyakat, felismerjék azok hétköznapi életükben is hasznosítható ismereteit, hogy környezet- és egészségtudatos felnőttekké váljanak, felelősséggel viseltessenek az őket körülvevő világgal szemben, sőt meglássák annak szépségét is.

Iskolánk – biológiából és földrajzból is – biztosítja az emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozásokat, melyek révén segítjük például az egészségügyi (orvosi/fogorvosi/gyógyszerész/dietetikus), tanári, agrár, geográfus pályára készülő tanulók továbbtanulását.

Munkaközösségünk TÁMOP-os, illetve tehetséggondozó - tehetségfejlesztő pályázatok megvalósításába is aktívan bekapcsolódik.

Évek óta részt veszünk az őszi Less Nándor Emléktúrán, diákok, tanárok, családok egyaránt. Szervezünk vetélkedőket, esszéíró versenyeket egy-egy nevezetes naphoz (Állatok, Víz, Űrhajózás, Madarak és fák, Föld Világnapja/Napja) kapcsolódva. Meghívott vendégeink (egyetemi, főiskolai tanárok, meteorológiai intézet munkatársa, természetvédelmi őr, háziorvos) színes prezentációval, kísérletekkel fűszerezett előadásai is segítik tágítani a diákok látókörét, a természeti-társadalmi környezetről szerzett tudását.

A tanórán kívüli ismeretszerzést segítve szervezünk különböző „szakmai” kirándulásokat, például bányalátogatás, Nemzetközi Űrkiállítás megtekintése, Kutatók éjszakája programjain való részvétel.

Rendszeresen biztosítjuk a vállalkozó kedvű diákok számára az egyéni, illetve a csapatversenyeken való részvétel lehetőségét is (például OKTV, Integrált Természettudományos Verseny, Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő; Diákkonferencián előadás tartása).

Kapcsolatot ápolunk felsőfokú intézményekkel is, melynek keretében hallgatókat fogadunk (korábban iskolánkban végzett diákjaink közül is többen visszajönnek) tanítási gyakorlatra, színesítve a diákok mindennapjait. A feladat ellátásának szakmai hátterét a gyakorlatvezető mentortanár szakvizsgával rendelkező kolléganő biztosítja.